„Днешната среща беше инициирана от моя страна в резултат на последните обсъждания в Комисията за контрол на приходните агенции и борба с контрабандата в парламента, тогава разбрах от главния прокурор, че има определени празноти в Наказателния кодекс и е необходимо създаването на достатъчно инструментариум за контрол и наказателно преследване на всеки, който се опитва да ощетява хазната. Целта на днешната среща беше максимално бързо да създадем организация, която да преодолее тези дефицити, които са идентифицирани от специалистите по наказателно право. До края на следващата седмица ще започне разглеждането на законодателни изменения, за да може разкритията на лоши практики в областта на акцизните стоки да бъдат наказателно преследвани с цялата строгост на закона“. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов след срещата му с министъра на вътрешните работи Младен Маринов, министъра на правосъдието Цецка Цачева, главния прокурор Сотир Цацаров, директора на Агенция „Митници“ Георги Костов и председателя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов, която се проведе в МФ.  
Според главния прокурор Сотир Цацаров са необходими промени в чл. 234 от Наказателния кодекс. Той каза, че действащата сега правна уредба преследва продажбата и държането на акцизни стоки без бандерол. Промените, които ще се инициират, са свързани с въвеждане на нова форма на изпълнително деяние на престъплението – а именно, производство на акцизни стоки без бандерол, или въобще производство в нарушение на лицензионен и регистрационен режим. „Наказателният кодекс следва да преследва не само държането или продажбата, а и нелегалното производство на такива стоки. Втората посока е свързана с промяна на дефиницията на деянието „продава“ – то трябва да е „разпространява“ под каквато и да е форма, същото така предлагаме въвеждането на регистрационен режим по отношение на машините и съоръженията, които са необходими за производство на такива стоки. В момента е налице политическа воля и воля на законодателя, която да доведе до тези промени“ – заяви главният прокурор.
Министърът на правосъдието Цецка Цачева каза, че още днес в спешен порядък експертна група в Министерството на правосъдието, с участието на представители на Прокуратурата и на МФ, ще изработи конкретните текстове за промени в чл. 234 от НК. Тези текстове ще бъдат предложени на народни представители, които да ги припознаят, с цел по-бърза законодателна промяна. Народният представител Данаил Кирилов, който е председател на правната комисия на парламента, заяви подкрепата на ПГ на ГЕРБ за внасянето на тези промени, той ще ги представи и пред коалиционните партньори на правителството. 
В отговор на журналистически въпрос за констатациите от проверката на Агенция „Митници“ във „Винпром Карнобат“ министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че технологичната схема при лицензирането на данъчния склад не допуска съществуването на подобен кран, открит при проверката. Освен това категорично е доказано с лабораторни изследвания, че изведеният флуид от този кран представлява етилов алкохол с 96 градуса. Министърът каза още, че в случая на проверения данъчен склад „противно на физическите закони, явно обезвъздушаването става отдолу, а не отгоре“. Горанов потвърди, че става въпрос за категорично нарушаване на технологичната схема на данъчния склад и че ще се предприемат съответните действия от гледна точка на закона. Финансовият министър обясни също, че контролът, който се осъществява от Агенция „Митници“ при лицензирането на складодържатели, е утвърждаването и пломбирането по технологична схема, предоставена от лицензирания складодържател, на всички съоръжения, през които преминава акцизната стока и там, където тя може да бъде изведена, се извършва пломбиране под митнически контрол.
Източник: Министерство на финансите