„Засега изпълнението на бюджета върви добре. Отчетохме сериозно превишение на приходите над разходите, но към края на месец август все още е рано да се твърди как ще се развие до края на годината, тъй като последните години забелязваме една цикличност в разходите. 1/3 от тези 2,5 млрд. лв., които отчетохме като преизпълнение на бюджета, се дължат на по-добра събираемост на приходите – имаме около 800 млн. лв. преизпълнение на плана. Другата част са нереализирани разходи, част от които свързани с европейските фондове“ – така министърът на финансите Владислав Горанов обобщи изпълнението на бюджета в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.  
Според него бюджетът в края на годината няма да приключи на дефицит, както е планувано. По отношение на проекта за бюджет за 2019 г. финансовият министър съобщи, че отдавна се работи по него. Горанов направи кратък икономически анализ за повишаването на цените, като прогнозира, че „повишаването на цените на петрола неминуемо ще води до повишаване на цената на енергоносителите, оттук занапред винаги ще е така в годините, цената на природния газ ще расте година след година – това е ограничен ресурс и е неминуемо“.
Министър Горанов анонсира, че ако макропрогнозата за 2019 г. не се промени драстично от някакви съществени фактори, които не се виждат отсега, може от 1 януари 2019 г. да бъдат увеличени доходите в бюджетната сфера с 10 %. Той припомни, че още в началото на годината е коментирано увеличение за част от персонала, примерно за служителите в местата за лишаване от свобода, на полицаите и др.   
В отговор на въпрос за данъчните промени, които МФ публикува наскоро за обществено обсъждане, и по-специално по темата за данъка на основното жилище, финансовият министър каза, че се предвижда отпадане на преференцията за тези, които злоупотребяват с декларирането на жилищата. “Много български домакинства имат повече от един имот, често в различни общини. Работим за изграждането на единна информационна система, която ще даде възможност на всяка една община да достъпва базите данни на останалите и да се види по този начин дали се злоупотребява с декларирането на основни жилища на територията на различни общини. Философията и смисълът на промяната в закона е този – който си позволи да злоупотреби с право и да декларира повече от едно основно жилище, да не ползва преференцията. Тук не говорим за отпадане на преференцията за основно жилище“ – уточни Горанов.
Владислав Горанов беше лаконичен в отговора си, предвид следствените действия, на въпроса за проведените през последните дни акции срещу бизнесмени за укриване на данъци. Министърът коментира, че ако сега има достатъчно основание и се стигне до възмездяване по някакъв начин и възцаряване на справедливост, това ще е добър урок за всеки, който си помисли, че може безнаказано да се финансира за сметка на фиска.
Във връзка с актуалния въпрос за т.нар. „втори здравен стълб“ финансовият министър уточни, че това е един теоретичен модел, който в момента се обсъжда. „Моделът, който се обсъжда теоретично, е да не доплащате над 700 лева, а над 700 лева да се активира застраховката, заради която пък са тези 12 лева на месец. И тогава да не ви се налага да доплащате. Защото тезата на някои специалисти е, че в момента има много доплащания под масата, които можем да включим в здравеопазването, но на светло и при ясни правила, за да не се налага българските граждани да го правят „на черно“, и то без установени принципи и без това да е част от финансирането на системата“ – обясни Горанов. Той отново акцентира на тезата си, че парите в здравеопазването трябва и могат да бъдат увеличени тогава и само тогава, когато се даде отговор на въпроса, свързан с контрола на харчовете, които в момента не са малко, защото има основателни подозрения, че се източват много пари от здравната система.
Коментарът на министър Владислав Горанов по други актуални политически теми можете да видите тук.
Източник: Министерство на финансите