Изпълнителният директор на НАП г-жа Галя Димитрова и гръцкият й колега г-н Георгиус Пицилис, ръководител на Независимия орган на публичните приходи в южната ни съседка, се срещнаха в София днес. Темата на двустранните разговори е свързана със задълбочаване на сътрудничеството и обмена на информация между двете администрации.

По-конкретно, българските и гръцките приходни експерти обсъдиха бъдещето на действащата към момента Спогодба за избягване на двойно данъчно облагане между двете държави. Предмет на разговорите бяха и рисковете от избягване на данъчно облагане от гръцки фирми, които се регистрират и осъществяват своята дейност на територията на България. Друга тема, която беше обсъдена на двуструнната среща, е взаимодействието и контрола при движението на рискови стоки на територията на двете държави, както и трафикът на стоки, оформени под митнически режим 4200.

Двете администрации се договориха и за съвместни действия от страна на България и Гърция в областта на е-търговията и борбата с данъчните измами. Тема на разговорите беше и подписване на двустранно споразумение между двете приходни администрации за обмен на данъчна и осигурителна информация.

По време на разговорите гръцката и българската приходни администрации потвърдиха ангажиментите си за съвместни действия в посока на спазване на местното законодателство в двете държави. Двете страни се договориха за следваща среща в Атина, за да финализират разговорите си.

„Днес нашите две делегации имаха ползотворни дискусии, по време на които имахме възможност да обменим виждания за прилагането на международното и европейско законодателство при сътрудничеството между двете данъчни администрации“, каза след срещата ръководителят на гръцката приходна администрация г-н Пицилис.

Източник: НАП